Australopithecus Anamensis

De Australopithecinen waren de eerste rechtop lopende mensachtigen. Tot deze Australopithecinen behoren de Australopithecus Anamensis (4,5 tot 4 miljoen jaar geleden), de Australopithecus Afarensis (Lucy) (3,5 tot 3 miljoen jaar geleden), de Australopithecus Africanus (3 tot 2,4 miljoen jaar geleden), de Paranthropus Aethiopicus (2,7 miljoen jaar geleden).

De Australopithecus Anamensis stamde waarschijnlijk af van de Ardipithecus Ramidus en was mogelijk een voorloper van de Australopithecus Afarensis, maar hij kan ook net zo goed één van de hominide soorten zijn geweest, die ca. 4 miljoen jaar geleden in Oost-Afrika hebben geleefd. De Australopithecus Anamensis liep rechtop.

Uit de mensachtige Hominiden (waartoe o.a. de Ardipithecus Ramidus behoorde) ontwikkelden zich ± 4,5 miljoen jaar geleden de eerste rechtop lopende mensachtigen (Hominiden): de Austrolopithecinen.
  Hiertoe behoorde de Australopithecus Anamensis.  Deze rechtop lopende mensachtige soort met nog sterk aapachtige trekken werd ontdekt in 1994 door Maeve Leakey in Kanapoi en Allia Bay in Noord-West-Kenya.

De naam Australopithecus Anamensis is ontleend aan "anam" wat "meer" betekent in de lokale Turkana-taal. De fossielen (9 uit Kanapoi en 12 uit Allia Bay) omvatten opper- en onderkaken en enkele fragmenten van beenderen (een scheenbeen en een bovenarm).  Zij worden gedateerd op 4,2 tot 3,9 miljoen jaar oud. Deze soort zou volgens de Amerikaanse en Keniaanse onderzoekers de voorloper kunnen zijn geweest van de mens. Zij zou het gat kunnen vullen tussen de Australopithecus Afarensis (Lucy), die 3 tot 3,5 miljoen jaar geleden leefde en de ongeveer 4,4 miljoen jaar oude Ardipithecus Ramidus.

Het gebit is minder aapachtig dan dat van de Ardipithecus Ramidus. De Australopithecus Anamensis was groter dan de Ardipithecus Ramidus en Australopithecus Afarensis en had een gewicht van ca. 46 tot 55 kg. De anatomie wijst erop dat de Australopithecus Anamensis zich op twee benen voortbewoog.