Paranthropus Aethiopicus

Ca. 3 tot 2.7 miljoen geleden ontwikkelde zich uit de Australopitheus Afarensis(Lucy) een nieuwe tak in de menselijke evolutie: de Paranthropus Aethiopicus, de voorouder van de latere Paranthopus Robustus en de Paranthopus Boiseï.

De naam Paranthopus duidt op een nieuw Mensengeslacht. Paranthopus betekent "Naastgelegen mens".

In 1967 werd deze soort ontdekt door een internationaal team van paleontologen in de beneden Omo-vallei in Zuid-Ethiopië, net ten noorden van de grens met Kenya. Zij vonden een deel van een onderkaak (Omo 18). De kaak was zo groot en robuust dat het hier volgens de onderzoekers ging om een nieuw menselijke geslacht (genus) aan wie zij de naam "Paraustralopithecus Aethiopicus" gaven. Hun "ontdekking" werd echter met veel scepsis ontvangen en de naam van "Paraustralopithecus Aethiopicus" werd nauwelijks gebruikt en de soort werd op één hoop gegooid met de “Anthropus Boseï”, hoewel die zo'n 900.000 jaar later leefde.


In 1985 echter vonden de paleontologen Alan Walker en Richard Leaky in Kenya ten westen van het Turkanameer: de beroemde "zwarte schedel" (KNM WT 17000). Het gaat om een mens van het "robuuste" soort (Paranthropus), waartoe ook de Paranthropus Boiseï en Anthropus Robustus behoren.