Ahmose

Ahmose was de eerste farao van de 18e Dynastie. De koning was bekend onder de naam Jahmes, Ahmosis door Manetho. Zijn naam betekent: "De maan is geboren", zijn tweede naam betekent "De heer des sterkte van Ra".

Biografie:
Koning Ahmose kwam uit een Thebaanse familie van heersers uit de 17e dynastie. Samen met zijn broer Kamose maakte hij een einde aan de Hyksos-heerschappij van Egypte. Ahmose had heel veel broers en zusters, en trouwde met zijn zus Ahmose-Nefertari, de moeder van de volgende farao, Amenhotep I.
De koning regeerde volgens Manetho 25 jaar en vier maanden. Na analyse van de mummie van de koning bleek dat de leeftijd op 35 geschat kon worden; hij besteeg de troon op tienjarige leeftijd. De mummie van de koning is gevonden in een cachette (DB320), een verzamelplaats bij Deir el-Bahari.
Een reeks van conflicten tussen Kamose, Ahmose en andere lokale koningen van Thebe en de Hyksoskoning Apepi I begon tijdens de regering van Ta'a II (Seqenenre) van Thebe en duurde ongeveer dertig jaar. Ta'a II (Seqenenre) en Kamose zijn waarschijnlijk gedood op het slagveld, waar ze de stad Avaris (Tell el Daba) aanvielen, het bolwerk van de Hyksos. Ahmose betrad de troon toen hij nog maar een kind was, zijn moeder Ahhotep trad als regent op. Ahhotep liet een aantal taken doen door Ahmose, ze had daarom de fameuze titel "Behoedster van Egypte". Ze centraliseerde de macht van de koning. In de dagen van regentes Ahhotep kwam vermoedelijk Apepi II terug in de Delta, want de naam van de koning is niet vastgesteld in monumenten ten hoogte van Bubastis.
Koning Ahmose begon zijn herverovering tegen de Hyksos tegen het elfde jaar van zijn regering. Tijdens deze wisseling was er ook een wisseling bij de Hyksos: Apepi II werd vervangen door Chamoedi. Volgends de "Kim Ryholt's" analyse van een militair commentaar op het Rhind Mathematical Papyrus, veroverde Ahmose Heliopolis rond zijn elfde regeringsjaar. Teksten van deze herovering zijn ontdekt op de wanden van een tombe van een soldaat, Ahmose, zoon van Ebana. Men beschrijft dat Ahmose drie aanvallen tegen Avaris leidde, maar men ontdekte een rebellie in Egypte. Na deze korte opschudding kwam de vierde aanval en nam hij de stad in. Hij kon de Hyksos pas echt verslaan toen hij ze na drie jaar had overwonnen bij Sharuhen in Gaza, in het 16e jaar van zijn regering.
Na het verslaan van de Hyksos, begon Ahmose met expedities in SyriŽ en NubiŽ. In het 22e jaar van zijn regering bereikte hij Djahy in SyriŽ en misschien zo ver als de Eufraat. De details van deze slag zijn weinig tot niet gevonden, want Ahmose, zoon van Ebana deed niet mee met deze expeditie. De expedities naar NubiŽ zijn beter gedocumenteerd. Tijdens zijn eerste expeditie kreeg Ahmose te maken met rebellie van de NubiŽr Aata, maar hij was gauw verslagen. Daarna had Ahmose te maken met nog een rebellie in NubiŽ ditmaal met een anti-Thebaanse (Egyptische) man genaamd Tetian, ook deze was gauw verslagen. Ahmose herstelde de Egyptische macht over NubiŽ en plaatste het onder een nieuwe administratieve eenheid Buhen.

Kunst en monumenten:
Omdat Ahmose veel te doen had aan met de Hyksos, begon hij pas laat te bouwen aan monumenten. De koning heeft maar zeven jaar aan monumenten gebouwd, maar het meeste wat gestart was werd afgemaakt onder zijn opvolger Amenhotep I.

Na zijn hereniging van Opper- en Neder-Egypte kon Ahmose beginnen met tempels voor de traditionele goden. Waarin hij grote monumenten schiep en mooie kunst. Afgravingen bij Avaris laten zien dat Ahomse een paleis had gebouwd op de plek van de voormalige capitool van de Hyksos. De oude stijl van de hyksos werd gevonden, het waren deels fragmenten van MinoÔsche kunst van afbeeldingen en fresco's.

De kunst uit die tijd ging terug naar de Thebaanse stijl van de Middenrijk. Men ging terug naar de tijd waarin de Hyksos nog niet bestonden. Maar helaas zijn er weinig beelden overgebleven van Ahmose. Een Wasjabti, en twee levensgrote beelden van de koning.

Bouwwerken:
Piramide in Birabi bij Dra Abu el-Naga bij West-Thebe.
Tombe in het dal der koningen KV32 (?)
Onechte piramide in Abydos.

Wikipedia:
Ahmose