Psusennes I

Psusennes I was de derde koning van de 21e Dynastie van het Oude Egypte. Hij regeerde van ca.-1040 tot -992. Hij was de opvolger van Amenemnesoe.

Hij is mogelijk de zoon van Pinudjem I en van Henuttaui. Zijn zuster-echtgenote was Mudnetjmet. Verder was de echtgenote van Amon Maatkare zijn zuster en de hogepriesters van dezelfde god Masaharta en Mencheperre zijn broers. Van een van zijn bijvrouwen, Wiai genaamd stamt de echtgenote van Mencheperre, Isetemachbit af.

Een verwantschap met de 20e Dynastie wordt mogelijk aangegeven door een variant op zijn naam Ramses-Psusennes en de naam van een zoon Ramses-Anchefenmut. De laatste was opperbevelhebber. Een andere zoon van Psusennes I. bij Mudnedjmet is de kroonprins en opvolger Amenemope.

Titels:
Horus-naam: Sterke stier, in de armen van Amon, rijk aan macht, die in Thebe schittert.
Nebti-naam: Groot in monumenten te Karnak,
Gouden Horus-naam: Die de gestalten verenigt, die de negen bogen (der vijanden) bedwingt, die in zijn kracht alle landen verovert.
Troonnaam: Groot van gestalte, een Ra, uitverkorene van Amon.
Eigennaam: De ster die in de stad (Thebe) verschenen is (Pasebachaenniut, Grieks: Psusennes).

Zijn politiek beperkte zich waarschijnlijk geheel tot het zeker stellen van de grenzen. Egypte was een zwak land in zijn veelbewogen dagen.

Het graf van Psusennes werd in 1940 door Pierre Montet gevonden Het is graf Nr. 3 in Tanis. Net als dat van Toetanchamon was het ongeschonden. In het graf bevond zich Psusennes zelf, zijn echtgenote Mutnedjmet, prins Anchefenmut in een zijkamer en in de voorkamer de generaal en hoofd over de priesters van alle goden Wendjebaendjed. Later waren in de voor Mutnedjmet gebouwde kamer ook Amenemope, en in de voorkamer Sjosjenq II bijgezet.

De buitenste sarcofaag van graniet was overgenomen van Merenptah. Deze omsloot een tweede kist uit zwart graniet en deze weer een derde uit massief zilver. Het belangrijkste stuk van het grafgerei was het gouden dodenmasker. De mummie viel bij het openen van het graf volledig uiteen. In de laatste drie jaar van zijn regering was Amenemope waarschijnlijk mederegent.

Wikipedia:
Psusennes I