Ramses I

Ramses I was de eerste farao van de 19e Dynastie van het Oude Egypte. Zijn geboortenaam was Ramses wat betekent: "Uit Ra geboren". Zijn troonsnaam was Men Pehyre wat betekent: "Gemaakt door de sterkte van Ra".

Biografie:
Oorspronkelijk heette de man Paramessu, Ramses I was een koning van niet-koninklijke komaf, hij trouwde in een familie van adel uit de Delta vlakbij Avaris. Paramessu als een militair, was een carričre soldaat, oorspronkelijk was hij het hoofd van de boogschutters (een positie die hij te danken had aan zijn vader Seti), daarna werd hij generaal van de legers die in smaak viel bij Horemheb, de laatste farao van de 18e dynastie. Bij Horemheb werd hij Vizier, de hoogste functie aan het hof. Hij diende in godsdienstige kringen ook functies, zo was Ramses I hogepriester van Amon waarmee hij een belangrijke rol speelde in de restauratie van het oude polytheďstische geloof. Horemheb was een edelman buiten de koninklijke familie en koos Ramses I omdat hij ook een zoon had en er toekomst zat in het geslacht, dit voorkwam bij voorkeur al enige moeilijkheden bij troonsopvolging.
Bij zijn inauguratie, nam Paramesoe de naam aan van Ramses, Geboren uit Ra. Ramses was al een oude man toen hij werd gekroond, waarbij zijn zoon Seti I zou functioneren als kroonprins en opvolger. Seti kreeg een aantal militaire functies op zich zoals operaties. Ramses schijnt de tweede pyloon van Karnak te hebben voltooid, begonnen onder Horemheb.

Oorlogen:
Een expeditie naar Nubië.

Bouwwerken:
Begonnen aan de bouw van de grote zuilenzaal te Karnak.
Zijn graftombe in de Vallei der Koningen: Graf DK 16.

Wikipedia:
Ramses I