Snofroe

Snofroe was de eerste farao van de 4e dynastie in het Oude Egypte. De koning is ook bekend onder de namen: Sneferoe, Seneferoe, Soris en Senefer. Zijn naam betekent: "Hem van schoon".

Biografie:
Snofroe is de zoon van farao Hoeni en Meresanch I. Hij trouwde met Hetepheres I en zou dus eigenlijk moeten behoren tot de derde dynastie omdat het dezelfde familie was. Manetho heeft beslist dat de koning van een andere familielijn zou afkomen en dus in de 4e dynastie hebben geplaatst. De exacte duur van zijn regeerperiode valt niet duidelijk te stellen. De bronnen zeggen allerlei andere regeringsduur. De koning heeft drie bekende pyramiden gebouwd, verschillende expedities gehouden naar NubiŽ en LibiŽ om daar te plunderen. Hij kwam terug met duizenden slaven en vee.

De farao organiseerde ook overzeese expedities namelijk naar Libanon voor ceder(hout). Veertig schepen vol met hout kwamen terug naar Egypte. Deze werden gebruikt voor boten, barken en deuren van paleizen. Ook kwam er een expeditie naar NubiŽ. Men gelooft dat de koning stichter is van de stad Buhen, vlakbij de 2e cateract in NubiŽ. Later werd de koning vereerd in de buurt van de SinaÔ.

In politiek probeerde hij de koninklijke familie en de adel te behouden. De meeste van de hoog geplaatste officieren en nobelen bij de rechters waren lid van zijn familie. Hij is ook verantwoordelijk voor het opnieuw rangschikken van het land voor de adel. Dit om te voorkomen dat ze misschien te machtig werden.

Oorlogen:
Expeditie tegen Libische stammen, waarbij honderden LibiŽrs gevangen werden genomen Veldtocht met 20.000 soldaten in NubiŽ: talrijke gevangenen en buit.

Bouwwerken:
Rode piramide van Snofroe;
Knikpiramide van Snofroe;
Trappenpiramide van Snofroe;

Bewijzen:
Verschillende pyramiden getuigen van zijn naam;
Inscripties in Wadi Maghera;
Verschillende teksten op koningslijsten (Steen van Palermo).

Wikipedia:
Snofroe