Thoetmoses II

Thoetmoses II, was de vierde koning uit de 18e Dynastie van het Nieuwe Rijk uit de Egyptische oudheid. Zijn bekende naam Thoetmoses betekent: “Geboren uit Thoth”. Zijn tweede naam die de koning frequent gebruikte Aacheperenre: “groot is de vorm van Ra”.

Biografie:
Thoetmoses II was de zoon van Thoetmoses I en Moetnofret, een bijvrouw. Hij was daardoor in rang minder koninklijk dan zijn zus Hatsjepsoet, met wie hij trouwde. Thoetmoses II werd farao nadat zijn vader stierf samen met zijn broers, Amenmose en Wadjmose. Volgends de Duitse bron regeerde Thoetmoses II maar 3/4 jaar, volgends Manetho 18 jaar maar dat is waarschijnlijk overschat. Omdat de farao al zijn militair werk liet doen door generaals wordt gedacht dat de werkelijke macht bij zijn vrouw Hatsjepsoet lag. Vanwege haar rol in verschillende internationale relaties later.

Zoals gezegd was de koning geen miltairistische figuur, maar hij ging op expeditie bij twee bedreigingen. Voor Thoetmoses’ II kroning was Koesj een rebellerende macht, het morde toen de koning werd gekroond. De Nubische staat was weliswaar door zijn vader Thoetmoses I bijna vernietigd, toch waren er rebellen van Chenthennefer die opstonden en de Egyptische kolonisten opsloten in een fort. De farao stuurde een militaire expeditie om het neer te slaan. Farao Thoetmoses II heeft ook te maken gehad met invallende troepen Bedoeïden in de Nijldelta, ook hier stuurde hij een generaal naar toe die de boel neer sloeg.

Bouwactiviteiten:
In Karnak,
Tempels in Nubië,
Graf in de Vallei der Koningen,

Wikipedia:
Thoetmoses II