Chasechemoey

Chasechemoey is de laatste Egyptische koning van de 2e dynastie. De koning noemde zich eerst Chasechem, later Chasechemoey ("De twee machtigen verschijnen"). De koning is onder andere ook bekend als Cheneres, Chasechemuy of Khasekhemwy.

Biografie:
Deze koning zou oorspronkelijk Chasechem geheten hebben. Bij zijn installatie op de troon doken de spanningen tussen Noord en Zuid, die ook reeds aanwezig waren bij zijn voorganger Seth-Peribsen, opnieuw op. Na een aantal opstanden de kop te hebben ingedrukt zou hij zijn naam veranderd hebben in Chasechemoey. Hij nam hierdoor op diplomatieke manier zowel de Horusvalk als het Seth-dier op in zijn naam, teneinde aan beide strekkingen tegemoet te komen.

Zijn waarschijnlijke koningin was Nemathap, een prinses uit het noorden. Op een zegel wordt zij koningbarende moeder genoemd, wat zou betekenen dat zij de moeder van ofwel Sanacht, ofwel Djoser is, of misschien zelfs van beiden.

Volgens Manetho regeerde Chasechemoey 30 jaar, wat overeenstemt met de moderne visie.

Oorlogen:
Een aantal opstanden aan het begin van zijn regering, waaronder een strijd in de stad Necheb (vandaag Al-Kab), diep in het zuiden, tegen de noordelijke vijand.

Bouwwerken:
Een groot, rechthoekig tichelstenen gebouw, Sjoenet al-Zebib genoemd in de woestijn bij Abydos. Hoewel wel eens geopperd wordt dat het met zijn muren van vijf meter dik en twintig meter hoog een fort zou zijn geweest, is hierover lang geen consensus.

Bewijzen / Documenten:
Trapeziumvormige graftombe in Abydos (V);
Fragment van een stŤle uit HiŽrakonpolis;
Een zitbeeld van schist uit HiŽrakonpolis;
Een zitbeeld van kalksteen uit HiŽrakonpolis.

Wikipedia:
Chasechemoey