Djedkare

Djedkare was een farao uit de 5e dynastie. De koning was ook bekend onder de namen: Djedkare Isesi en Tancheres (Manetho). Achter zijn naam wordt ook nog Isesi vastgeplakt omdat dit zijn troonnaam is. Zijn naam betekent: "de ziel van Ra, schrijdt voort".

Biografie:
Djedkare heeft volgens de Turijnlijst 28 jaar geregeerd, Manetho geeft hem 44 jaar. Zijn piramide staat in Sakkara. Hij was waarschijnlijk een zoon van Menkaoehor maar dat is niet zeker. Zijn zoon was prins Remekoei maar die ging dood voordat hij kon regeren. Zijn piramide staat net als die van anderen in Sakkara.

Er zijn verschillende sporen gevonden van de koning, zoals in de SinaÔ waar hij steen haalde voor de monumenten. Maar ook in Aswan en Abydos en in NubiŽ. De koning heeft een tweetal expedities gevoerd naar het buitenland, in Poent en Byblos. Verder is de koning vermeld in verschillende biografieŽn van ambtenaren. De koning vierde vanwege zijn hoge leeftijd een Sed-festival.

In zijn regering gebeurde een aantal belangrijke dingen. De religie veranderde want de zonnereligie verloor iets van zijn macht. Een andere verandering was dat de koning begraven werd in Sakkara in plaats van Aboesir.

Bouwwerken:
Een mogelijke zonnetempel,
Piramide in Sakkara.

Wikipedia:
Djedkare