Neferirkare

Neferirkare was een koning van de 5e dynastie. Het is een broer van Sahoere. De koning is bekend onder andere namen: Nefercheres (Manetho), Kakai (Abydos). Zijn naam betekent: "Mooi is alles van de ziel van Ra" en "Ra is verschenen".

Biografie:
Neferirkare Kakai was de derde farao van de Egyptische oudheid uit de vijfde dynastie. Deze koning had veel macht, maar we weten er niet veel van; omdat de Palermo steen een fragment heeft en daar ontbreekt het belangrijkste. Toch weten we wel wat, een verborgen archief van administratieve papyri was ontdekt. Dit was vlakbij de dodentempel en dateert tussen -1907 tot -1893, de tijd van Djedkare Isesi en Oenas. Een document is een brief van koning Djedkare naar de tempelpriesters die de dodentempel van Neferirkare bevoorraden met offers. Manetho geeft hem twintig jaar.

De regering van Neferirkare viel uit de toon van het beeld van de farao dat normaal was, hij gedroeg zich als een beleefde heerser. Rawer, een oudere adelman en een man van het hof raakte per ongeluk de staf aan tijdens een religieuze ceremonie. Dit misdrijf werd gewoonlijk bestraft met de dood of verbanning van het hof omdat de farao de levende god was. Maar Neferirkare verontschuldigde Rawer en beloofde, dat hem niets gedaan werd. Zoals beschreven in een tombe in Giza.

Hij heeft een piramide kunnen maken, alleen heeft hij zijn tempels niet kunnen voltooien (dodentempel en daltempel). Van de koning is bekend dat hij de eerste was die een nomen en praenomen naam had. Een gebruik dat later traditie werd bij de koningen van Egypte. In de piramide van Neferirkare is een papyrus gevonden met erop de eerste beginselen van hiėrarisch schrift.

Bouwwerken:
Piramide-complex in Aboesir
Een mogelijke zonnenheiligdom

Wikipedia:
Neferirkare