Oeserkaf

Oeserkaf was de eerste koning van de 5e Dynastie. De koning is bekend onder andere namen: Usercheres (Manetho) en Oeserkara (Turijn). Zijn naam betekent: zijn Ka is krachtig.

Biografie:
Oeserkaf is de grondlegger van de Vijfde dynastie van het Oude Egypte en de eerste farao die een traditie maakte met het bouwen van zonnentempels bij Abusir. Hij liet zijn piramide bouwen te Sakkara. De moeder van Oeserkaf is bekend onder de naam koningin Neferhotep maar zijn vader is niet bekend toch was Oeserkaf een kleinzoon van Djedefre. Een buste van Oeserkaf is gevonden, ook een hoofd is gevonden in de eerste van de vijf tempels bij Abu Ghurob. Het object wordt beschouwd als ontzettend belangrijk omdat het een van de weinige artefacten is die de koning laat zien met de desjret. Het hoofd was ontdekt in 1957 tijdens een expeditie van zowel een Duits als een Zwitsers team.

Algemeen wordt aangenomen dat de Oeserkaf de vader was van twee regerende farao's: Sahoere en Neferirkare Kakai die hem beide opvolgden. Een ander minder populaire kijk op de zaken is gebaseerd op het verhaal van de Westcar Papyrus. Daarin zouden de eerste drie koningen van de vijfde dynastie alleen broers zijn, zonen van koningin Chentkaus I. De regering van de farao is volgens de Turijnse koningslijst en Manetho zeven jaar. Volgens de versie van Manetho door Eusebius werd Oeserkaf gedood door zijn lijfwachten, maar er is geen archeologisch bewijs van deze actie.
Hij was de eerste farao die de titel: Sa-ra (zoon van ra) introduceerde, en een sterke opmars van het geloof in Ra. Verder vermeldt de Palermo-steen een aantal activiteiten betreffende het bouwen van graven, bouwwerken, kapellen en offergaven.

Bouwwerken:
Piramide van Oeserkaf in Sakkara
De zonnetempel van Oeserkaf

Wikipedia:
Oeserkaf