Qa'

Qa' is de laatste Egyptische koning van de 1e Dynastie. De koning is bekend onder Bieneches door Manetho of als Qa-a, Ka-a of Qaa-Hedjet. Zijn naam betekent zijn arm is geheven. Zijn Nebti-naam is Sen Nebti wat betekent broer van de twee landen.

Biografie:
Een vrij onbekende koning met weinig bronnen. Manetho geeft hem een regering van 26 jaren, dit wordt bevestigd door de grote van zijn grafplaats in Abydos. Een zegel met de naam van Hotepsechemoey is gevonden bij de ingang van de tombe van Qa' in 1990. Deze vonds geeft een bevestiging dat na de ter aarde lating van Qa', Hotepsechemoey de opvolger was. Men kwam erachter dat Qa' een tweede sed-festival heeft gevierd, deze informatie komt uit een tombe van een zijn hoge officieren. Men kan hieruit uit opmaken dat de tijd van Qa' redelijk stabiel was en welvarend.

Andere bekendheden zijn, dat de koning een broer was van de vorige koning Semerchet, Qa' zag hem als een riviaal en nam de regering over. Het is bekend dat hij een order gaf om de namen van zijn voorganger te beschadigen.

De annalenstenen tonen ons dat de koning twee Heb-sed-festivals heeft gevierd maar de Steen van Palermo is op dat punt afgebroken zodat er weinig uit op te maken valt.

Bewijzen / Documenten:
Graftombe in Abydos (Q);
Inscripties in graftombes 3120, 3500, 3504 en 3505 in Sakkara;
Zegelafdrukken in graftombes 3121 en 3505 in Sakkara;
Inscriptie gevonden in Helwan.

Wikipedia:
Qa'