Semerchet

Semerchet is een Egyptische koning van de 1e dynastie. Zijn naam betekent "Wijze vriend". Andere namen zijn Semesem of Semesoe en zijn geschreven in een cartouche.

Biografie:
Koning Semerchet kwam aan de macht in een roerige tijd. Volgens Manetho was koning Semerchet een usurpator die de troon had bemachtigd van Anedjib. Hij probeerde de naam van Anedjib uit voorwerpen weg te halen, maar zijn eigen naam werd later ook weg gehaald van de Sakkara koningslijst. Het is hem gelukt om een veel grotere tombe te bouwen ondanks zijn magere negenjarige regering. Hij is bekend van twee contemporaine artefacten en van de Palermo-steen annalen.

De lengte van zijn regering wordt door Manetho op 18 jaar geschat. De Palermo steen geeft Semerkhet 8 jaar regering. De koninklijke naam werd geschreven in een Serekh en is bewaard gebleven. Zijn vader was de koning Anedjib en zijn moeder was waarschijnlijk Betrest. Een vrouw waar we niet veel informatie over hebben. Er zijn een paar gebeurtenissen bekend, festiviteiten voor het vereren van zijn ouders en van de god Sokaris.

Bewijzen / Documenten:
Graftombe in Abydos (U);
Inscripties gevonden in Helwan.

Wikipedia:
Semerchet