Raneb

Raneb is een Egyptische koning van de 2e dynastie. De koning wordt ook wel Nebra of Kaichos door Manetho genoemd. Er is niet veel van deze koning bekend.

Biografie:
Volgens de chronologie van het werk van Jürgen von Beckerath Chronologie des pharaonischen Ägypten regeerde hij 15 jaar (-2825 tot -2810). Volgens Manetho regeerde hij 39 jaar.

Manetho laat hem de introducent zijn van zowel de verering van de heilige stier van Mnevis, van de Apis-stier in Memphis en van de cultus van de heilige ram van Mendes. Vandaag zijn de wetenschappers de mening toegedaan dat de cultus van de Apis-stier ruim ouder is, daar er een stèle gevonden is uit de tijd van de koning Den die naar deze cultus verwijst. Voor het overige is niet veel met zekerheid te vertellen over deze koning.

Oorlogen:
een expeditie naar de Westelijke woestijn.

Bewijzen / Documenten:
Zegelafdrukken gevonden in een galerij onder de piramide van koning Oenas in Sakkara;
Lijst van de drie eerste koningen van de tweede dynastie op de achterkant van de rechterschouder van een beeld van Hotep-dif, een priester uit Sakkara;
Granieten stèle uit Abydos met zijn naam in een serech;
De graftombe van Raneb is tot op heden echter nog niet gevonden. Men suggereert dat Tombe B in zuid Sakkara aan hem toekomt in plaats van Hotepsechemoey,

Wikipedia:
Raneb