Anedjib

Anedjib is een Egyptysche koning van de 1e dynastie. Deze koning was vrij onbekend en heeft vrij weinig sporen achtergelaten. Zijn Horus-naam is Anedjib ("Veilig is zijn hart") zijn Nebti-naam is Merepbia en is ook wel bekend als Merbapen.

Biografie:
Volgens de chronologie van het werk van Jürgen von Beckerath Chronologie des pharaonischen Ägypten regeerde hij 6 jaar (-2892 tot -2886) volgens anderen regeerde hij 10 tot 12 jaren en is bekend dat hij zijn Heb-sed-festival heeft gevierd. Zijn echtgenote was Betrest en zijn navolger was Semerchet. Semerchet heeft een tijd voor Anedjib geregeerd.

Hij kwam als een oude man al aan de macht, omdat zijn voorganger Den al heel lang had geregeerd. Volgens contemporaine data regeerde Anedjib Egypte in een tijd van politieke instabiliteit. Er ontstonden conflicten over de dynastie in Opper- en Neder-Egypte, omdat ze zich waarschijnlijk niet vertegenwoordigd voelden als landsdelen (Anedjib kwam uit This bij Abydos). Hij kreeg te maken met opstanden in Neder-Egypte, verscheidene potten zijn gevonden die eerst de naam van Anedjib bevatten, later werden ze uitgewist door een mogelijke usurpator Semerchet.

Het graf van Anedjib was niet groot in vergelijking met andere farao's van dezelfde dynastie. Het was volledig van hout gemaakt en wordt beschouwd als de slechts gebouwde tombe van de 1e dynastie. Er zijn wel zegelafdrukken gevonden in verschillende plaatsen.

Bewijzen / Documenten:
Onder andere:
Graftombe in Abydos (X);
Zegelafdrukken gevonden in graftombe 3038 in Sakkara;
Zegelafdrukken gevonden in een graf in Abu Rowash;
Zegelafdrukken gevonden in een graf in Helwan.

Wikipedia:
Anedjib