Den

Den is een Egyptische koning van de 1e dynastie. Bekend bij Manetho als Oesaphaidos, Oedimoe of Dewen. Zijn troonnaam is Semti of Semty.

Biografie:
Den was voor zover bekend nog zeer jong toen hij aan de macht kwam. Aangenomen wordt dat zijn moeder, koningin Merneith, de echtgenote van koning Djet, als zijn regent optrad tijdens de beginjaren van zijn heerschappij. Den zou wel eens de onbekende koning van de Steen van Palermo kunnen zijn. Een aantal gebeurtenissen uit de regering van deze koning die op deze steen worden beschreven loopt gelijk met vergelijkbare feiten uit de regering van Den. Zo is er op de steen sprake van een volkstelling.

Deze koning heeft zeer veel sporen nagelaten, hij behoort tot de grotere koningen naast Narmer, Chasechemoey en Djoser. De regering van Den heeft veel bijgedragen, niet alleen met oude grafmonumenten maar ook met het verenigen van het land; zowel van de staat, administratie, economie, beroepen, religie en koningschap. De koning heeft bijgedragen dat kunstenaars meer kunst gingen voortbrengen zowel standbeelden als jaarlabels. Nieuwe attributen van het koningschap zijn het verschijnen van de titel Nesoet-bit (koning van Opper en Neder Egypte). Nieuwe edelen konden tombes laten bouwen. Van deze koning zijn er zeer veel jaarlabels verschenen (meer dan vijftig). Deze zijn gevonden door Flinders Petrie in Umm El-Ka'ab.

Oorlogen:
Een aantal oorlogen tegen het Oosten (het neerslaan van de holbewoners in het veertiende jaar van de regering van de onbekende koning van de Steen van Palermo).
Bewijzen / Documenten:
Onder anderen:
Graftombe in Abydos (T);
Inscripties in graftombe 3504 in Sakkara;v Inscripties in graftombes in Aboe Rowash;
Zegelafdrukken gevonden in graftombes 3036, 3038, 3506, 3507 en X in Sakkara;
Houten tablet uit Abydos met de naam Semti;
Ivoren label uit Abydos met de beeltenis van de koning die een Aziaat neerslaat.

Wikipedia:
Den